Pečené hovězí žebro
podle Romana Kareše ze Švejk restaurantu v Plzni.
Suroviny na 4 porce:
- 1 kg nízkého hovězího žebra
- 100 g morku
- 300 g cibule
- tlučený pepř, sůl
Suroviny na omáčku:
- 4 dcl bílého vína
- 2 dcl smetany
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce estragonového octa
Příloha:
- 200 g červené řepy
- 50 g fenyklu
- 5 lístků bazalky
- 1 lžíce másla
- listový špenát
- sůl
Postup:
Okořeněné žebro vložíme do pekáčku, přidáme morek, cibuli a pečeme 2,5 hodiny za stálého podlévání vínem. Maso pečeme, dokud se neodděluje od kosti. Maso vyndáme, výpek procedíme, přidáme máslovou jíšku, zjemníme smetanou, přidáme hořčici, povaříme, ochutíme estragonovým octem a pepřem.
Řepu uvaříme, nakrájíme, přidáme máslo, najemno nakrájený fenykl, zprudka orestujeme, přidáme bazalku a dochutíme solí a pepřem. Špenát orestujeme, osolíme, opepříme, můžeme přidat česnek.
Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.