Jablečná povidla s octem
podle paní Marie z Budětic.
Suroviny:
- 5 kg jablek
- 2,5 kg jemného krystalového cukru
- 1,25 dl octa
Postup:
Oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s cukrem a octem a necháme v chladnu do druhého dne odstát. Druhý den vše rozvaříme do sklovita a ještě horká povidla plníme do sklenic. Pokryjeme celofánem nebo zavíčkujeme a necháme v teplé troubě zaschnout.
Poznámka:
Povidla jsou tuhá.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.