Nákyp s kyselým zelím
podle paní Jany ze Smilova.
Suroviny:
- ½ kg brambor
- 2 cibule
- 30 dkg vařeného uzeného masa
- 1 lžíce oleje
- 3 vejce
- ½ l mléka
- špetka mletého kmínu
- nakrájená pažitka
- sůl
- pepř
- 1 balíček kysaného zelí (nebo ve sklenici)
- 10 dkg strouhaného eidamu
- máslo na formu nebo pekáček
Postup:
Nakrájenou cibuli podusíme na oleji a přidáme na kostičky nakrájené uzené. Opékáme dvě minuty. Rozkvedláme vejce s mlékem, kmínem, pažitkou, solí a pepřem. Zelí vymačkáme, brambory nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme.
Do vymazané formy dáme střídavě půl brambor a zelí, střední vrstvu tvoří uzené a nakonec rozšlehaná vejce a brambory se zelím.
Posypeme sýrem a pečeme při teplotě 170°C asi 45 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.