Nákyp s kyselým zelím

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jany ze Smilova.

Suroviny:

  • ½ kg brambor
  • 2 cibule
  • 30 dkg vařeného uzeného masa
  • 1 lžíce oleje
  • 3 vejce
  • ½ l mléka
  • špetka mletého kmínu
  • nakrájená pažitka
  • sůl
  • pepř
  • 1 balíček kysaného zelí (nebo ve sklenici)
  • 10 dkg strouhaného eidamu
  • máslo na formu nebo pekáček

Postup:

Nakrájenou cibuli podusíme na oleji a přidáme na kostičky nakrájené uzené. Opékáme dvě minuty. Rozkvedláme vejce s mlékem, kmínem, pažitkou, solí a pepřem. Zelí vymačkáme, brambory nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme.

Do vymazané formy dáme střídavě půl brambor a zelí, střední vrstvu tvoří uzené a nakonec rozšlehaná vejce a brambory se zelím.

Posypeme sýrem a pečeme při teplotě 170°C asi 45 minut.

autor: posluchač