Bramborový závin
podle Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4-6 porcí:
- 1 kg syrových brambor
- cca 500 ml mléka
- 100 g škvarků
- 100 g strouhanky
- mletý pepř
- sůl
- sádlo na vymazání pekáče
Postup:
Oloupané brambory nastrouháme a přebytečnou vodu slijeme. Pak je spaříme horkým mlékem, osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, škvarky a promícháme. Je-li těsto řídké, přidáme trochu hrubé mouky. Pekáč vymastíme sádlem, těsto stejnoměrně rozetřeme a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Horký zívin stočíme a nakrájíme na díly.
Podáváme s kysaným zelím - syrovým nebo dušeným.
V okolí Železné Rudy a Domažlic se do těsta přidávají nastrouhaná jablka a sušené švestky.
Celková doba přípravy je cca 1 hodina.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.