Bramborový závin

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4-6 porcí:

  • 1 kg syrových brambor
  • cca 500 ml mléka
  • 100 g škvarků
  • 100 g strouhanky
  • mletý pepř
  • sůl
  • sádlo na vymazání pekáče

Postup:

Oloupané brambory nastrouháme a přebytečnou vodu slijeme. Pak je spaříme horkým mlékem, osolíme, opepříme, přidáme strouhanku, škvarky a promícháme. Je-li těsto řídké, přidáme trochu hrubé mouky. Pekáč vymastíme sádlem, těsto stejnoměrně rozetřeme a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Horký zívin stočíme a nakrájíme na díly.

Podáváme s kysaným zelím - syrovým nebo dušeným.

V okolí Železné Rudy a Domažlic se do těsta přidávají nastrouhaná jablka a sušené švestky.

Celková doba přípravy je cca 1 hodina.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.