Kachna na zázvoru s jablky
podle Romana Kareše z restaurace u Zeleného stromu v Nepomuku.
Suroviny:
- kachna 2 kg
- 10 dkg čerstvého zázvoru
- 2 větší jablka
- sůl, hladká mouka
- ½ l kuřecího vývaru
- špetka sušeného zázvoru
- 4 menší jablka
- cukr
- 2 dcl bílého vína
Postup:
Očištěnou kachnu potřeme zevnitř i zvenku najemno nastrouhaným zázvorem. Osolíme, dovnitř kachny vložíme celé jablko a podlijeme vodu a přikryjeme. Pečeme na 150°C asi 1,5 hodiny. Před dopečením na třicet minut odkryjeme, aby kachna chytila zlatou barvu.
Kachnu potom vyndáme z pekáče a z výpeku odvaříme přebytečnou tekutinu. Zaprášíme moukou, zarestujeme a přilijeme kuřecí vývar. Ochutíme špetkou sušeného zázvoru a 15 minut vaříme. Přecedíme přes jemné síto a omáčka je připravená.
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky. Do pánve nasypeme cukr, zalijeme vodou a na středním ohni zahříváme tak dlouho, až se voda vyvaří. Když se cukr začne barvit dohněda, stáhneme plamen na minimum a přilijeme všechno víno. Sražený karamel necháme rozpustit, přidáme jablka, podusíme do měkka asi 5 minut.
Kachnu podáváme přelitou výpekem s jablky a například s bramborovým knedlíkem, který jsme ještě horký obalili v opražené strouhance.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.