Kapří hranolky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle kuchaře Petra Baumruka ze Starobolevecké hospůdky.

Suroviny na 4 porce:

600 g kapřích filetů
4 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky
sůl
pepř
1,5 dcl bílého suchého vína
strouhanka
hladká mouka
olej

Postup:

Kapří filety nakrájíme na 1,5 cm široké hranolky, osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, zalijeme vínem, přidáme 2 lžíce oleje, papriku a promícháme. Necháme přes noc marinovat v lednici.

Smícháme mouku se strouhankou (2/3 hladké mouky, 1/3 strouhanky), hranolky obalíme ve směsi a smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat na papírové utěrce.

Podáváme s různými omáčkami.

autor: šéfkuchař

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.