Cuketová polévka
podle paní Lídy z Plzně.
Suroviny:
1 velká cuketa
3 brambory
1 menší cibule
1 zakysaná smetana
2 lžíce olivového oleje
1 lžička kari
bylinky (například petrželka, libeček, apod.)
sůl
Postup:
Na olivovém oleji zpěníme cibulku. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a cuketu. Dále přidáme kari, sůl a zalijeme vodou, jen asi 1 cm nad okraj zeleniny, aby polévka byla hustá. Vaříme doměkka.
Celý obsah hrnce pak rozmixujeme dohladka ponorným mixérem a zašleháme zakysanou smetanu a bylinky. Krátce povaříme, dosolíme a můžeme podávat.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.