Bylinková polévka
Zelený čtvrtek se obvykle vysvětluje podle zelených bylinek, které byly součástí Poslední večeře páně nebo také podle probouzející se přírody, kdy se začíná vše zelenat. V tento den bychom se měli postit, nejíst maso, ale jen zeleninu. Chceme-li podle tradice udělat něco pro své zdraví, snězme něco zeleného: špenát, kopřivy, řeřichu, popenec, hlávkový salát, zelí nebo třeba brokolici. Pak se nám budou nemoci celý rok vyhýbat.
V tento den bychom si neměli nic půjčovat, ani se s nikým nehádat. Odměnou se nám prý budou všechny nepříjemnosti vyhýbat a peníze si k nám najdou cestu.
Inu, uvidíme…
Suroviny na 6 porcí:
2 l masového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
hrst šťovíkových listů nebo špenátu, popř. jiných oblíbených bylinek
sůl
mletý pepř
muškátový oříšek
100 ml smetany
2 housky nakrájené na kostičky a opražené na suché pánvi
Postup:
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání podléváme studeným vývarem.
Dobře promícháme a asi 20 minut povaříme. Potom polévku přecedíme, osolíme, okořeníme mletým pepřem a najemno nastrouhaným muškátovým oříškem, zalijeme smetanou a ještě chvilku povaříme.
Na závěr přidáme omyté a nadrobno nakrájené šťovíkové či špenátové listy nebo jiné bylinky.
Polévku přivedeme k varu a dále již nevaříme. Servírujeme s opraženou žemlí.
Celková doba přípravy je 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.