Hamburská pečeně
Tradiční a oblíbená úprava vepřové kýty nikde nezklame, naopak vždy potěší. Chceme-li mít pokrm svátečnější, zalijeme šťávu smetanou. Pak v tom případě je jako příloha nejvhodnější knedlík. Někdy se do omáčky mohou přidat kapary nebo najemno nakrájená kyselá okurka.
Suroviny na pečeni:
750 g vepřové kýty
40 g másla
1 cibule
100 g kořenové zeleniny
1 lžíce hladké mouky
sůl
Surovina na nálev:
250 ml bílého vína
120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
5 zrnek pepře
5 zrnek nového koření
1 větší bobkový list
1 lžička sušeného tymiánu
Postup:
Vepřovou kýtu vcelku zbavíme sádla, mírně ji naklepeme a vložíme do těsné skleněné nebo porcelánové nádoby.
Víno svaříme s očištěnou kořenovou zeleninou nakrájenou na kolečka, cibulí a kořením. Prochladlé nalijeme na kýtu, přiklopíme a v chladu necháme 1-2 dny proležet. Během této doby maso v nálevu několikrát obracíme, aby bylo stejnoměrně proleželé.
Na másle usmažíme čerstvou, najemno nakrájenou zeleninu a cibuli. Naložené maso vyndáme z nálevu, osušíme, osolíme, vložíme na usmaženou zeleninu a dusíme. Po chvíli podlijeme vínem, ve kterém bylo maso naložené a podle potřeby horkou vodou a opět dusíme.
Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na porce. Šťávu zaprášíme moukou, povaříme, procedíme a nalijeme na nakrájené maso.
Vhodnou přílohou jsou vařené těstoviny, noky nebo knedlíky.
Celková doba přípravy je přibližně 2 hodiny, bez doby potřebné k naložení masa
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka