Houbová nádivka

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Houby - maso lesa, jak se jim říkávalo a možná ještě někde říká, jsou milou a příjemnou změnou v našem jídelníčku. Je báječné konzumovat houby, které jsme nasbírali při společném houbaření. Sama si vzpomínám, kolik legrace jsme zažívali třeba při smaženici, kdy u každého sousta synové vykřikovali, že jí právě tu houbičku, kterou oni sebrali.

Je velmi příjemné chodit po lese, dýchat svěží vzduch, mít pohyb a ještě při tom zásobit rodinu pochutinou. Ale pozor! Sbírejme pouze ty houby, které dokonale známe!

Suroviny na 4-6 porcí:

300 g čerstvých nebo mražených hub
5 rohlíků
vývar na zvlhčení rohlíků
5-7 vajec
300 g uzeného masa nebo anglické slaniny
tymián
mletý pepř
sůl

Postup:

Rohlíky nakrájíme na kostičky a zvlhčíme vývarem. Přidáme nadrobno nakrájená maso, na másle podušené nakrájené houby, vejce, osolíme a ochutíme mletým pepřem a tymiánem. Směs dobře promícháme. Je-li příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.

Pekáč vymastíme, naplníme nádivkou a v předehřáté troubě pečeme asi 60 minut.

Mírně prochladlou nádivku nakrájíme a podáváme jako samostatný pokrm, doplněnou zeleninovými saláty nebo jako přílohu k dušené drůbeži, k omáčkám, pečením a podobně.

Celková doba přípravy je cca 90 minut.