Kynuté buchty
podle Ivo Růžičky ze Švejk restaurantu Tivoli Plzeň.
Suroviny:
1 kg polohrubé mouky
120 g cukru krupice
120 g másla
1 kostka droždí
2 vejce
špetka soli
citrónová kůra z jednoho citrónu
1 vanilkový cukr
150 ml vlažného mléka
olej do pekáče
mák, tvaroh nebo povidla (náplň)
Postup:
Z části vlažného mléka, kvasnic a mouky uděláme kvásek a necháme vzejít.
Z mouky, cukru, rozpuštěného másla, vajec, citrónové kůry, soli, zbytku mléka a kvásku vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout.
Těsto nakrájíme přibližně na 5 dkg kousky, do kterých zabalíme náplň.
Do pekáče nalijeme olej, vložíme buchty a necháme ještě asi 30 minut kynout.
Pečeme při teplotě 160 °C 20 minut. Po upečení můžeme buchty potřít máslem a posypat cukrem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.