Sváteční salát
podle paní Mirky
Suroviny:
1 grilované kuře o hmotnosti cca 1 kg
250 g hroznového vína (nejlepší je použít víno bez peciček)
1/2 pórku
Na zálivku:
100 g majonézy
4 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce worcesterové omáčky
1 lžička cukru
mletý pepř
citrónová šťáva
hlávkový salát
plátky citrónu
Postup:
Grilované kuře vykostíme, kdo chce, může ho zbavit kůže. Vykostěné maso nakrájíme na kostky nebo nudličky. V míse smícháme majonézu s jogurtem, přidáme worcesterovou omáčku, cukr, mletý pepř a citrónovou šťávu a dobře promícháme. Omyjeme a osušíme hroznové víno a pórek. Bobule vína rozkrojíme na polovinu, pórek na tenká kolečka či nudličky. Všechny připravené suroviny, nakrájené kuřecí maso, hroznové víno i pórek přidáme do mísy se zálivkou, dobře, ale opatrně promícháme a necháme vychladit. Podáváme obložený hlávkovým salátem a ozdobený plátky citrónu. Vhodně doplníme opečeným toustem nebo bílým pečivem.
Celková doba přípravy cca 15 minut + doba potřebná k vychlazení
4 – 6 porcí
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.