Salát z přerostlých nakládaček

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Sterilovaný okurkový salát se dělá z přerostlých nakládaček, kterých bývá celkem dost. Tak když vám soused nebo někdo známý nabídne nakládačky, že jich má moc, ale že jsou bohužel již přerostlé, tak zajásejte a s radostí nabídku přijměte. V zimě si pochutnáte na senzačním salátu.

Suroviny:

1 ½ kg přerostlých nakládaček

6 větších cibulí

2 lžíce koření typu vegeta

200 ml octa

150 – 200 ml krystalového cukru

Postup:

Omyté, osušené neoloupané okurky a oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Přidáme koření, ocet, cukr, promícháme a necháme alespoň 1 hodinu odležet, aby okurky změkly a pustily šťávu. Není třeba solit, salát je dostatečně slaný od koření. Potom salátem naplníme sklenice, zalijeme vzniklou šťávou, zavíčkujeme a sterilujeme 8 – 10 minut při 90°C.

Poznámka: místo vegety můžeme použít přiměřené množství soli.

Celková doba přípravy 2 hodiny, budete mít 4 – 6 ks podle velikosti použitých skleniček

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.