Nová jednoslovná pojmenování typu virály, termály, a jejich spisovnost

27. říjen 2014

V současnosti často pospícháme a platí to i v jazyce. Projevem tzv. jazykové ekonomie je tvoření jednoslovných pojmenování z dvouslovných. Běžné je užít svíčková místo svíčková omáčka, minerálka místo minerální voda, náklaďák nebo panelák. Mezi takto vzniklá slova patří i virály a termály. Jak je to se spisovností daných slov?

Takto utvářené jednoslovné výrazy stojí mnohdy na hranici spisovnosti. Postupně se některé z nich stanou spisovnými, např. svíčková nebo minerálka. Virály a termály mají ale ještě další společné rysy. Jedná se o slova přejatá a v současné češtině se užívají hlavně ve tvaru množného čísla.

Začneme s virály? Jaký přesně má slovo význam?

Virál vzniká ze sousloví se slovem virální a je zkráceninou tohoto slova. Virální znamená rychle, lavinovitě se šířící. Souvisí se slovem virus, šíří se obvykle stejně rychle. Nejfrekventovanější spojení jsou dnes virální video, virální marketink nebo virální reklama. Virální videa, označovaná jako virály, jsou krátká, většinou vtipná videa vytvářená uživateli i firmami. Lidé je sdílejí nebo si je posílají mezi sebou na internetu. Všechna spojení se slovem virální jsou nejčastěji užívána v kontextu se sociálními sítěmi. Virály je slovo z profesní mluvy, užívané hlavně v běžném jazyce, nevhodné do spisovného projevu. Virály dosud ve výkladovém slovníku češtiny nenajdeme.

Slovo termály je asi v češtině již déle?

Slovník neologismů z roku 1998 zachycuje jednotné číslo: termál s významem oblast, místo, kde se vyskytují přírodní léčivé zdroje. Podobně uvádí slovo v jednotném čísle i Akademický slovník cizích slov, také s významem termální pramen. Dnes výraz termály označuje jednak termální prameny, ale i termální koupele nebo termální lázně. Význam je jasný z kontextu.

O tom, že slovo postupně zdomácňuje, svědčí i to, že jej v nabídkách cestovních kanceláří můžeme najít jako synonymní k sousloví termální lázně. V tomto případě je jednoslovné pojmenování frekventované, svou formou je výhodné. I slovo termály je slovem na hranici spisovnosti, je vhodné do běžného vyjadřování, neměli bychom jej zatím užívat ve spisovném projevu.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.