O kolezích nebo kolegách?

8. červen 2011

Dnes budeme odpovídat na dotazy posluchačů. Otázka zní: co je správně – mluvím o kolegách nebo kolezích?

Současná kodifikace připouští v 6. pádě množného čísla pouze tvar o kolezích, tento tvar je považován za spisovný, potvrdíme si to např. ve Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Stále frekventovaněji se setkáváme i s tvarem o kolegách, ale ten zatím ve spisovném projevu použít nemůžeme. Podstatná jména rodu mužského skloňovaná podle vzoru předseda zakončená na -ga, -ka, -ha, -cha mají jako svou základní koncovku v 6. pádě mn. č. koncovku -ích: kolega – o kolezích, sluha – o sluzích, vozka – o vozcích.

Ale je možné užít o teplácích i teplákách, o jablíčcích i jablíčkách.

Ano, v obou těchto případech je možno užít obě koncovky. U podstatného jména tepláky jde jméno rodu mužského neživotného a u jablíčka o jméno rodu středního a ještě o zdrobnělinu. V těchto případech jsou již kodifikovány obě varianty koncovek, u neživotných jmen např. o kouscích i kouskách, o balíčcích i balíčkách, u jmen středního rodu např. o střediscích i střediskách. U slova jablíčko je už koncovka -ách frekventovanější a uváděná jako základní.
Koncovka -ách je původní u jmen ženského rodu, odkud proniká i k dalším skloňovacím typům. Její výhodou je fakt, že nepůsobí změnu předkoncovkové souhlásky. U jmen rodu mužského životného se připouštějí obě varianty koncovky jen u expresivních slov, např. o študácích i študákách.

Takže konkurence koncovek -ích a -ách v 6. pádě množného čísla je u současných podstatných jmen jevem velmi živým.

Je důkazem vývojového pohybu a stanovit pro jednotlivá slova přesnou hranici mezi jejich tvary slohově neutrálními a slohově příznakovými je obtížné a ani výklad v současných mluvnicích není jednoznačný. Shrneme-li současný stav, můžeme říct, že v oficiálních projevech, zvláště psaných, koncovka -ích stále převažuje a v běžné mluvě převažuje koncovka -ách. U slov pojmenovávajících předměty běžné denní potřeby se příznak expresivity nebo hovorovosti u podob na -ách postupně stírá, a naopak (jinak základní) podoba na -ích se pociťuje jako knižní. Doporučujeme ověřit koncovku u jednotlivých slov v Pravidlech českého pravopisu nebo v SSČ.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.