Objevte chuť černuchou okořeněných dýňových placiček

25. září 2022

Černucha v kuchyni slouží jako jemnější náhrada pepře. A protože nastal podzim a k němu patří dýně, ochutíme černuchou dýňové placičky. Recept je od autorky květinových kuchařek Jany Vlkové.

Dýňové placičky s černuchovým semínkem chutnají skvěle samotné i jako příloha. „Na podzim jsou dobré s kysaným zelím nebo s mrkvovým salátem. Chybu neuděláte ani kombinací s masem,“ radí Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.

Pokud neholdujete semínkům černuchy, anebo ve vaší spíži zrovna nejsou k dispozici, můžete místo nich použít i jiné koření. „Hodí se libovolná semínka, která máte rádi, klidně mák nebo kmín,“ ujišťuje lektorka.

Při přípravě mějte u ruky mouku na doplnění. „Množství mouky do těsta záleží na tom, jak je dýně vlhká,“ upozorňuje Jana Vlková, „a placičky se pečou na mouce, tak jak se dřív peklo na kamnech. My to můžeme zkusit na litinové plotýnce.“

Dýňové placičky s černuchovým semínkem

Ingredience
  • Pro 4 osoby:
  • 200 - 250 g pečené dýně hokaidó
  • hladká mouka na zahuštění těsta (asi 200 g) a na poprášení plotýnky
  • 1 vejce
  • špetka prášku do pečiva
  • 1 lžička semínek černuchy damašské
  • sůl, pepř, příp. kurkuma

Dýni zbavenou vnitřních měkkých částí a semínek nakrájíme na větší kusy a upečeme v troubě doměkka. Necháme vychladnout.

Na vál si připravíme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme vychladlou dýni, vejce a další přísady.

Vypracujeme vláčné hladké těsto, které se nelepí. Necháme chvilku odpočinout.

Vyválíme „hada“, nakrájíme na kousky, v dlani vyválíme kuličky a na válu z nich uděláme placičky.

Pečeme na litinové plotýnce poprášené moukou, nejlépe na okraji kamen, ve kterých se topí dřevem. Lze smažit i na pánvičce jen lehce potřené olejem.

Spustit audio