Od července platí nové podmínky pro ubytování uprchlíků, na komerční nájem nebude mít řada z nich potřebné finance

29. červen 2023 14:00, aktualizováno

Zhruba 18 tisíc korun měsíčně mají nově za ubytování platit uprchlíci v hotelu Šumava v Kašperských Horách. Dozvěděli se to teprve před pár dny. V hotelu jich bydlí téměř 50, stát už ale bude od 1. července hradit ubytování pouze ohroženým osobám.

Od prvního července začínají platit nové podmínky pro ubytování uprchlíků. Stát už bude hradit ubytování pouze ohroženým osobám, například  matkám s malými dětmi, seniorům nebo mladým lidem do 18 let. Ostatní budou muset platit komerční nájmy. Jenže na ty mnozí nedosáhnou.

Co dál teď řeší třeba i uprchlíci v hotelu Šumava v Kašperských Horách, který patří Ministerstvu vnitra. Aktuálně jich tam bydlí 45, většinou se jedná o matky s dětmi. To, že budou za hotel platit, čekali, částka je ale zaskočila. Pro většinu dospělých totiž vychází přes 600 korun za noc, tedy zhruba 18 tisíc měsíčně.

Ukrajinka Katarina a její zaměstnavatelka Sabina Kmecová

V hotelu bydlí například paní Katarina, původně soudní koncipientka, která se v Čechách rekvalifikovala na cukrářku a pracuje v hotelu Nebespán. Ta se o svůj další osud velmi obává, potřebné finance jí chybí a vzhledem k tomu, že se informaci dozvěděla pozdě, neměla čas na to najít si nové bydlení. „Nový zákon Lex Ukrajina 5 vůbec nezpochybňujeme, máme ale výhrady k tomu, jak je celá situace komunikovaná. Vždyť lidé se dozvěděli teprve 22. června, kolik budou platit od začátku července. A pokud se jim nepodaří sehnat alternativu ubytování, nikdo jim není schopný říct, co s nimi bude dál. Takhle se k nim vážně chceme chovat?“ vyjádřila se zaměstnavatelka paní Katariny, Sabina Kmecová.

Cenové úlevy nejsou možné

Podle mluvčího Ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky není možné aplikovat na ubytování žádné cenové úlevy. „Při stanovení ceny za ubytování jsme povinni plně respektovat platné zákony, které nám neumožňují s cenou jakkoliv pracovat. Všechny organizační složky státu a příspěvkové organizace se musí řídit nastavenými pravidly, na jejichž základě je určena částka za osobu a den, která v případě objektu v Kašperských Horách činí 613 korun.“

Město Kašperské Hory se snaží v rámci možností pomoci, i když vlastní volné ubytovací kapacity nemá. „Situaci komplikuje rozjetá turistická sezóna. Samo město má ubytovací kapacitu jen jednu, a to hostel. Ten je ale na léto zamluven a navíc není vhodný pro dlouhodobé pobyty či pro rodiny. Ale povedlo se alespoň pro tři až čtyři rodiny sehnat ubytování v nedalekém Anníně,“ uvedl starosta Jan Voldřich.

Na dopad změn v ubytování ukrajinských uprchlíků se připravují kraj i neziskové organizace. Kolik lidí ale může skončit na ulici, protože si nebude moci dovolit komerční nájemné, zatím nikdo nedokáže odhadnout.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio