Odpad snů: Zázračné plasty, které samy zmizí? Pravda je jinde

24. leden 2018

Dobré vlastnosti plastů využíváme ve svém životě každý den. Stále častěji si ale lidé tyto materiály spojují také s problémy, které souvisí se znečištěním životního prostředí při likvidaci plastového odpadu. Před časem se na trhu objevily tzv. oxo-plasty s příslibem, že se v přírodě rozloží během několika měsíců nebo let. Jak se ukazuje, i oxo-plasty mají své mouchy.

Jako oxo-plasty se označují polymery vyráběné z běžného polyethylenu, do kterých jsou přidávána speciální aditiva. Ta způsobí, že vyrobené fólie se začnou během několika měsíců až let rozkládat. Rychlost rozkladu fólie závisí například na teplotě prostředí nebo intenzitě slunečního ultrafialového záření, kterým je oxo-plast vystaven. K vlastnímu rozkladu plastu pak dochází prostřednictvím chemické oxidace, od čehož je také odvozen název materiálu.

Jaké jsou jejich výhody?

Oxo-plasty poté, co jsou vyrobeny, odpuzují vodu a mají podobné vlastnosti jako běžný polyetylen, který většina z nás zná například v podobě tzv. mikrotenových pytlíků nebo „igelitových“ nákupních tašek. Poté, co se oxo-plast začne rozkládat, se jeho vlastnosti změní. Stává se hydrofilním, přitahuje vodu, což usnadňuje jeho další biologický rozklad.

Kde se s oxo-plasty můžeme setkat?

Po testech v 90. letech začaly některé firmy nabízet oxo-plasty hlavně velkým obchodním řetězcům pro výrobu sáčků na potraviny nebo plastových tašek pro odnos nákupů. Dalším oborem, na který se výrobci oxo-plastů vrhli, byla nabídka plastových pytlů na odpadky s tím, že jsou ideální jak pro kompostování bioodpadů, tak pro ukládání směsného komunálního odpadu na skládky. V nabídce se objevily také fólie z oxo-plastů pro překrývání skládek. Později byly vyvinuty i balicí potravinářské fólie pro širokou škálu zboží - od pekárenských produktů, bramborových lupínků, suchých plodů, cukrovinek až po mražené výrobky.

Logo


Oxoplasty vs. bioplasty. Čím se liší?
Zatímco oxo-plasty jsou vyráběny z ropy, tzv. bioplasty, neboli biologicky rozložitelné plasty, jsou založeny na bázi kyseliny mléčné, škrobu nebo celulózy. Vyrábějí se například z kukuřice, cukrové řepy nebo třtiny, z brambor, konopí nebo třeba z odpadních rostlinných pletiv. Bioplasty se v kompostu rozloží podobně jako papír nebo dřevěné větvičky. Některé z nich je dokonce možné po dosloužení využít jako krmivo pro hospodářská zvířata.

Oxo-plast jako ekologický zázrak aneb odpadky, které samy mizí

Po roce 2000 si výrobci oxo-plastů najali šikovné firmy z oblasti reklamy a PR, které dokázaly veřejnost přesvědčit, že jde o ekologické produkty. Oxo-plasty zažily značný rozvoj, když je svým zákazníkům nabízela řada velkých obchodních řetězců, například britské TESCO nebo COOP. V médiích se objevily články o „zázračných“ nebo „kouzelných“ plastech nebo o odpadcích, které se za čas „vypaří“ nebo samy „zmizí“. Někteří novináři dokonce oxo-plasty nazývali „Copperfieldovým obalem“.

Mohou způsobovat problémy?

Laboratorní analýzy ukázaly, že jako aditiva, která způsobují rozložitelnost oxo-plastů, jsou používány některé problematické látky, například těžké kovy jako kobalt nebo nikl a jejich sloučeniny. Některé studie také zpochybňují tvrzení výrobců o úplném rozkladu oxo-plastů. Upozorňují na vznik plastových fragmentů, tzv. mikroplastů, jejichž rostoucí množství v životním prostředí, zejména v jezerech a mořích, je považováno za vážnou ekologickou hrozbu pro nejbližší budoucnost. Hromadí se také informace o tom, že oxo-plasty mohou představovat problém pro recyklaci plastů, pokud jsou v rámci separovaného sběru smíchány s běžnými plasty.


Náměty na další pořady Zdraví „v cajku“ posílejte na e-mail zdravi@pl.rozhlas.cz.

Globální výzva k zákazu obalů z oxo-plastů

Po analýze řady studií, které byly v posledních letech zpracovány, se na podzim 2017 rozhodla skupina zhruba 150 neziskových organizací, firem, vědců, politiků a průmyslových asociací vyzvat k tomu, aby používání oxo-plastů v obalech bylo zakázáno. Signatáři výzvy argumentují tím, že oxo-plasty neumožňují znovupoužití, mají negativní vliv na kvalitu a ekonomickou hodnotu plastových recyklovaných materiálů. Z praxe firem, které recyklují plasty, dále vyplývá, že je obtížné odhadnout množství stabilizátorů, které je nutné přidávat do recyklátu, aby ochránily výrobky před nežádoucí degradací.

Oxo-plasty také nesplňují požadavky mezinárodních předpisů pro kompostování, protože jejich biodegradace trvá příliš dlouho a fragmenty plastu zůstávají v kompostu, což má nepříznivý vliv na kvalitu kompostu a vede k uvolňování mikroplastů do životního prostředí.

Co můžete udělat vy aneb Rady k nezaplacení
  • Volte raději textilní nákupní tašku pro opakované použití než „igelitku“, ať už z běžného plastu nebo z oxo-plastu.
  • Oxo-plasty rozhodně nepatří do kompostu, mohly by se v něm hromadit drobné plastové fragmenty neboli mikroplasty.
Spustit audio