Okrasná pera arguse okatého jsou i jeho zkázou

25. září 2023
Mezi námi zvířaty

Argus okatý je hrabavý pták z Bornea a Sumatry vážící zhruba 1,5 – 2 kg. Jméno okatý získal dle svých krásných ozdobných per s oky podobnými, jakými se může pyšnit třeba i páv.

Argus okatý

„Jeho pera mohou být dlouhá až 2 m. Samička je menší, s krátkým ocasem. V době toku vydává samec zvláštní křiklavý zvuk, podobný pavímu, čímž si označuje teritorium. Před samičkou provádí krásné zásnubní tance, kdy rozevírá pera a křídla. Po spáření samička odchází, postaví si hnízdo, snese vejce a o mláďata se stará sama,“ popsal v úvodu chovatel ptáků v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Milan Hřebík.

Detail pera arguse okatého

„Jsou to celkem klidní ptáci, nijak zvlášť bojácní. Když k nim jdete, promluvíte na ně, věnujete se jim, tak s nimi není žádný problém a vyloženě se nebojí. Jsou to takové slepice,“ řekl chovatel.

Největším predátorem je pro arguse okatého člověk: „Člověk ho loví pro maso a hlavně pro peří. Jeho ozdobná pera jsou vlastně i jeho zkázou,“ řekl Hřebík, který dodal, že chov tohoto ptáka v zajetí je poměrně vzácným jevem, na rozdíl od páva, kterého můžeme vidět běžně například v zámeckých parcích a zahradách.

Spustit audio