Opilý františkán po třiceti letech

Zhruba před třiceti i více lety to byl velice populární moučník, žádná oslava se bez něj neobešla. Když se nepodával opilý františkán, jako by oslava nebyla. Po nějaké době to s jeho přípravou ochablo. Je to škoda, protože tyto řezy jsou nebesky dobré.

Ingredience
  • Na korpus:
  • 150 g másla
  • 150 g cukru
  • 4 vejce
  • 1 polévková lžíce kakaa
  • 1 kávová lžička prášku do pečiva
  • 120 g mletých ořechů
  • 70 g hrubé mouky
  • Na náplň:
  • 200 g mletých ořechů
  • 4 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 1,5 dl rumu
  • Na krém:
  • 250 g másla
  • 170 g kondenzovaného slazeného mléka (cca ¾ plechovky)
  • 3 polévkové lžíce kakaa
  • 5 lžic tekuté smetany ke šlehání
  • rybízová marmeláda
  • 250 g čokoládové polevy (200 g čokolády na vaření + 50 g ztuženého tuku)

Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme kakao, mouku promíchanou s práškem do pečiva, mleté ořechy a naposledy lehce vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem a ve středně vyhřáté troubě pečeme cca 20 minut (podle druhu trouby). Upečený korpus necháme vychladnout. Studený potřeme rybízovou marmeládou a na ní natřeme ořechovou náplň. Na náplň naneseme krém, který rovnoměrně rozetřeme po celé ploše. Moučník necháme v ledničce ztuhnout. Nakonec ho polijeme čokoládovou polevou.

Příprava náplně: Mleté ořechy, cukr a rum smícháme dohromady.

Příprava krému: Změklé máslo našleháme s prosetým kakaem, postupně přidáváme slazené kondenzované mléko a nakonec vyšleháme s tekutou smetanou, čímž krém zjemníme a nadýcháme.

Příprava polevy: Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem.

Komu by se zdálo, že je rumu v moučníku moc nebo by ho měly konzumovat i děti, doporučuji místo rumu použít rumovou tresť, naředěnou vodou.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.