Otazníky nad kynžvartskými jamkami

4. červen 2009
Publicistika

Poslední květnovou neděli se v novém areálu golfového klubu Lázní Kynžvart konal dětský den spojený s otevřením klubovny a tréninkového střediska. Slavnostní ráz celé akce ovšem nemohl zastřít trvající problémy a spory mezi golfisty a památkáři, které mají negativní vliv na zahájení tamní golfové sezony. Pokračuje Lubomír Stejskal...

V letošním roce řada obyvatel chebského regionu stále více poukazuje na rozmnožení bolševníku v místech, kde se dříve příliš nevyskytoval. Vyhubit tuto rostlinu způsobující po doteku zdravotní problémy je mimořádně obtížné; tam, kde se to podařilo, si mohou gratulovat. Tak jako v části města Lázně Kynžvart. V tomto případě se to ovšem podařilo díky tomu, že soukromý investor zvelebil část zanedbaných ploch, kde podle slov kynžvartského starosty Miroslava Pernici dříve rostl jen bolševník. Nyní tam buduje mistrovské golfové hřiště, které je před dokončením. Nachází se z velké části v anglickém parku přiléhajícímu k zámku Kynžvart, a proto do jeho výstavby mají právo říci své i památkáři. A tady je zakopán pes.

Bolševník velkolepý

Národní památkový úřad v Lokti je s investorem golfového hřiště ve sporu, který má dvě roviny. Ta méně problémová spočívá podle Marka Hlavici z kynžvartského golfového klubu v tom, že se stavba hřiště, zahájená na podzim předminulého roku, odchýlila od původních plánů z poloviny 90. let. Jedná se o technické detaily typu dvoumetrového posunutí odpaliště, což jsou záležitosti relativně snadno řešitelné. Mnohem zásadnější problém představuje původní nájemní smlouva. Zatímco investor ji považuje za platnou, loketští památkáři zpochybnili, zda byla uzavřena správně a pro stát dostatečně výhodně. Bohužel se snahou o zneplatnění smlouvy přišli v době, kdy investice v řádech stovek milionů vstupuje do finále. Pro zástupce golfistů to představuje pochopitelnou komplikaci. Proto navrhují kompromis: definovat, o jaké výhrady se jedná a upravit je oboustranně přijatelným dodatkem smlouvy.

Zda se to podaří, nelze zatím s jistotou říci. Nicméně pozitivní je, že ochotu ke spolupráci vyjádřili i památkáři, což je pro budoucnost dobrým příslibem, neboť dohoda obou stran je v zájmu všech. Včetně kynžvartské radnice, jejíž starosta vydal před časem výzvu, aby obě strany řešily své problémy na její půdě a veřejně. Zájem města má jasné důvody: nové hřiště přinese nová pracovní místa a přiláká do města nové návštěvníky. Podle prezidenta Golf Clubu Kynžvart Martina Štěpánka by jich mohlo být až 20 tisíc - především hráčů a jejich rodinných příslušníků. Ostatně i z pohledu prostého zdravého rozumu platí, že by byla škoda, kdyby vložené investice zůstávaly nevyužity a lidská práce nebyla zhodnocena jenom kvůli tomu, že památkáři a investor nejsou schopni rozumně se dohodnout.

golf
autor: Lubomír Stejskal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.