Ozdobte si domov po valentýnsku

Dekorace k svátku svatého Valentýna vnese barevnost do šedivého února.

Tradice slavit svátek svatého Valentýna se už zabydlela také u nás. Z anglosaských zemí se rozšířil z velké části z komerčních důvodů. 14. 2. jako svátek zamilovaných přijala za svůj nejdřív mladá generace, dnes už ho podle průzkumů slaví každý šestý Čech.

Svátek zamilovaných si ale můžeme připomenout všichni, myšlenka to není špatná a komerčním tlakům podléhat nemusíme. Dárky pro své blízké nebo valentýnskou dekoraci zvládneme vytvořit i sami, o to většího ocenění se dočkají.


Multikulturní centrum Plzeň-Zastávka pořádá celou řadu výtvarných dílen a dalších akcí, jako jsou meditace, cvičení i výlety. Zastavit se tam můžete také na kávu a čaj. Více se dozvíte z vysílání Českého rozhlasu Plzeň v neděli před polednem, kdy bude Petra Plucnarová, jedna ze zakladatelek centra, naším hostem.

Valentýnská dekorace – věnec se srdíčky

Nabízíme vám návod na výrobu valentýnského věnce, do které můžete zapojit i děti. Věnec najde uplatnění na dveřích, v oknech nebo jako doplněk interiéru. Inspiraci jsme čerpali na Valentýnské dílně v multikulturním centru Plzeň-Zastávka od lektorky Petry Plucnarové.

Pomůcky a materiál:

5 barevných papírů formátu A4
vystřižený kruh z papíru formátu A3 nebo zakoupený polystyrenový věnec
tužka
pravítko
nůžky
školní lepidlo

Postup:

Barevné papíry (můžeme zvolit několik odstínů stejné barvy anebo různobarevné) si rozdělíme na čtverce o straně 7cm. Do nich nakreslíme srdce a vystříháme.

Barevné papíry (můžeme zvolit několik odstínů stejné barvy anebo různobarevné) si rozdělíme na čtverce o straně 7cm

Srdíčka můžeme kreslit podle jedné šablony, ale mohou být i různého tvaru a velikosti.

Do nich nakreslíme srdce a vystříháme. Srdíčka můžeme kreslit podle jedné šablony, ale mohou být i různého tvaru a velikosti

Nalepíme je na papírový nebo polystyrenový základ věnce. Podle své fantazie a vkusu je můžeme zprohýbat, seřadit do vzorů nebo naopak rozmístit nepravidelně bez ladu a skladu.

Nalepíme je na papírový nebo polystyrenový základ věnce. Podle své fantazie a vkusu je můžeme zprohýbat, seřadit do vzorů nebo naopak rozmístit nepravidelně bez ladu a skladu

Přidáme provázek na zavěšení anebo můžeme hotovým věncem ozdobit stůl a doprostřed umístit svíčku ve skleněném svícnu.

Přidáme provázek na zavěšení anebo můžeme hotovým věncem ozdobit stůl a doprostřed umístit svíčku ve skleněném svícnu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.