Pánové Müller a Kapsa rozjeli v Plzni moderní stavitelství

Müller a Kapsa byli stavební inženýři, kteří se nastálo zapsali do dějin mostních konstrukcí a dalších staveb na území Plzně. Po nabraných zkušenostech v cizině si jich všiml i začínající plzeňský podnikatel Emil Škoda, a tak začala na sklonku 19. století jejich slavná éra.

Škoda uvažoval stejně moderně jako dva mladí inženýři Müller a Kapsa, svěřil jim proto výstavbu svých továren. Doménou stavební firmy byli hlavně železobetonové mostní konstrukce. Jako hold všem kameníkům však postavili také poslední kamenný obloukový most v tehdejším Rakousko-Uhersku. Most na dnešní Americké třídě v Plzni.

Wilsonův se most jmenuje už potřetí

„Firma Müller a Kapsa stavěla most v letech 1912 až 1913. V té době už se stavěly železobetonové nebo železné mosty. Kamenný most na Americké třídě je poctou všem kameníkům. Celý je postaven z dvoubarevné štěnovické žuly“, popisuje skvost mezi mosty Ladislav Silovský.

Jaké další stavby se dochovaly? Podle Ladislava Silovského je toho v Plzni dost. Bylo to i díky tomu, že firma měla velké a různorodé stavební portfolio. Například pivovar Světovar na Slovanech. Stavba byla ve své době velice moderním pivovarem. Zajímavé je třeba to, že pivovar neměl sklepy pod zemí, ale v jedné z vysokých budov.

Mosty, pivovar i kostel

Objekt bývalého pivovaru je bohužel několik desítek let nevyužívaný a jen chátrá. To by byl pro stavební inženýry Müllera a Kapsu asi hodně smutný pohled. Vraťme se proto k nedávno zrekonstruovanému obloukovému mostu na Americké třídě a dalším jejich stavbám, které svému účelu slouží dodnes.

Most spojuje břehy řeky Radbuzy

Když byl most v roce 1913 dostavěn, počítalo se, že po tehdejším bulváru budou jezdit tramvaje. Proto měl most ve svém svršku rovnou zabudované koleje. Jak víme, k zavedení tramvajového provozu nakonec nikdy nedošlo.

Po slavné stavební firmě máme v Plzni ještě dva krásné mosty. Například u Kalikovského mlýna přes řeku Mži nebo Masarykův most vedoucí z Doubravky na Bílou Horu. Stavební záběr firmy byl opravdu široký. Málokdo ví, že kostel svatého Jana Nepomuckého na Chodském náměstí také postavili pánové Müller a Kapsa. Nezbývá než dodat, že kdo umí, ten umí. Nebo kdo uměl, ten uměl.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio