Páteční kulturní tipy

28. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Ostře sledované vlaky", jedno ze stěžejních děl Bohumila Hrabala, dnes ve slavnostní premiéře uvádí Divadlo Alfa v Plzni. Dnes je to totiž rovných 100 let, co se významný český spisovatel narodil. Inscenace, jejíž režie se ujal hostující Jakub Vašíček, je určena divákům od 14 let. V plzeňském Divadle Alfa budete vítáni v 18 hodin.

„Městečko, kde se zastavil čas" - to je název komponovaného večera, který se u příležitosti dnešního výročí narození Bohumila Hrabala koná v Západočeské galerii v Plzni. Provede vás jím Jiří Hlobil - od 17 hodin v přednáškovém sále v Pražské 13.

Oblíbeného spisovatele si dnes můžete připomenout také „Četbou na přání" v Café Jednorožec v Klatovech - tamní akci pořádá pošumavský kulturní spolek Rašelina.

„Vivat Mozart, Vivat Rossini!"- tak se jmenuje dnešní koncert Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně. Uskuteční se od 19 hodin 30 minut v mariánskolázeňském Městském divadle. Zazní mimo jiné „Malá noční hudba" a předehry k „Figarově svatbě", „Italce v Alžíru" a „Lazebníku sevillskému".

Operu „La traviata" skladatele Giuseppe Verdiho má na programu Velké divadlo v Plzni, její námět vychází z Dumasovy „Dámy s kaméliemi". Světově nejhranější operu současnosti si můžete v plzeňském Velkém divadle vychutnat v italském originále s českými titulky - dnes od 19 hodin.

Dostojevského „Hráče" nabízí Komorní divadlo v Plzni. Autorem a režisérem inscenace je David Šiktanc, který děj zasadil do Karlových Varů. Zde se roztáčí nejenom nevyzpytatelná ruleta, ale i milostná posedlost a obchody na všechny způsoby. „Hráč" vás zaujme v 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

Na komedii francouzské dramatičky Yasminy Reza „Bůh masakru" zamiřte do Klubu Komorního divadla. Kultivovaní rodiče jedenáctiletých chlapců se sejdou, aby urovnali jejich spor, který vyústil ve rvačku a vyražení zubů. Jenže kam se na ně za chvíli jejich ratolesti s jedním klacíkem hrabou… Demaskování pečlivě skrývaných stránek lidské osobnosti v režii Zuzany Burianové vás pobaví v 19 hodin v Klubu Komorního divadla v Plzni.

Západočeské divadlo Cheb má v plánu slavný americký muzikál „Divotvorný hrnec", který společně nastudovaly hned tři umělecké soubory: činohra v Karlových Varech a Chebu a Karlovarský symfonický orchestr. Jeden z nejvíce uváděných titulů u nás i v zahraničí vás v chebském divadle pobaví od 19 hodin, pochopitelně v oblíbené úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

„Lo Stupendo aneb Tenor na roztrhání" vás čeká v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Hlavní role v úspěšné frašce amerického autora Kena Ludwiga ztvárňují Václav Vydra, Simona Postlerová, Svatopluk Skopal a další, jedná se o převzaté představení z Divadla na Vinohradech. Bláznivý příběh talentovaného, ale nesmělého a opomíjeného človíčka, který potká svoji životní příležitost, uvidíte ve františkolázeňském divadle od 19 hodin 30 minut.

„Titanik, pravda o zkáze Titaniku aneb kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá" - komedie Františka Ringo Čecha vás dnes rozesměje v Domažlicích. Od 19 hodin 30 minut ji v domažlickém Městském kulturním středisku předvede divadelní soubor Divoch Stříbro.

Ode dneška do neděle se koná 36. ročník „Mezinárodního potápěčského festivalu filmu, fotografie a dětské výtvarné tvorby PAF Tachov". Těšit se můžete na soutěžní projekce, výstavy fotografií i výtvarných prací, přednášky, program pro děti a mnoho dalšího - zváni jste do tachovského Společenského areálu Mže. V rámci doprovodného programu bude dnes v 18 hodin 30 minut v Muzeu Českého lesa v Tachově zahájena výstava Milana Bence „Willyho podvodní svět".

Spustit audio