Perník
podle paní Miloslavy z Chodova.
Suroviny:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 2 hrnky vlažného mléka
- ¼ hrnku oleje
- 1 vejce
- 2 polévkové lžíce kakaa
- 1 skořicový cukr
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do perníku
- 1 prášek do pečiva
- 1 pudink s čokoládovou příchutí
- 1 polévková lžíce džemu
- 3 polévkové lžíce rumu
Postup:
Všechny suché suroviny promícháme, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného vysokého plechu. Pečeme při teplotě 180°C 25 – 30 minut.
Perník můžeme podle chuti naplnit krémem, potřít džemem, polít čokoládou nebo ozdobit šlehačkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.