Perník

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Miloslavy z Chodova.

Suroviny:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 2 hrnky vlažného mléka
  • ¼ hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 2 polévkové lžíce kakaa
  • 1 skořicový cukr
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 pudink s čokoládovou příchutí
  • 1 polévková lžíce džemu
  • 3 polévkové lžíce rumu

Postup:

Všechny suché suroviny promícháme, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného vysokého plechu. Pečeme při teplotě 180°C 25 – 30 minut.

Perník můžeme podle chuti naplnit krémem, potřít džemem, polít čokoládou nebo ozdobit šlehačkou.

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.