Petra Kosová: Útulná Zastávka nad Zimním stadionem v Plzni bude otevřená celé léto

26. červen 2015
Publicistika

Možná nevíte, že krásná nádražní budova nad Zimním stadionem v Plzni není zavřená a prázdná. Zhruba rok ji obývá Komunitní centrum Zastávka. A právě jemu se věnuje Petra Kosová ve svém komentáři.

Několik zajímavých kulturních center vzniklo v posledních letech v Plzni. Buď v přímé souvislosti s přípravami města na titul Evropské hlavní město kultury, nebo díky otevřenější atmosféře, která přípravy provází. Je čas na malou rekapitulaci.

Nezávisle na titulu se prosadilo Kulturní centrum Papírna, které provozuje skupina mladých nadšenců. Kromě vlastních akcí poskytli prostor třeba vloni festivalu Skupova Plzeň, nedávno hostili některá představení plzeňské odnože Tance Praha. Cestu k srdcím mnoha Plzeňanů už si našla Městská plovárna u řeky Radbuzy, kterou neustále vylepšují dobrovolníci. Pod širým nebem pořádá divadelní představení, koncerty, chystá například dílnu, ve které budou lektoři učit zájemce splétat houpací sítě. Nedaleko Papírny a Městské plovárny přibylo letos DEPO2015, klíčový prostor města kultury.

Nesmíme zapomenout na právě rekonstruované nádraží Plzeň-Jižní předměstí, kde bude od září k dispozici divadelní sál, zkušebny a další zázemí Centra Johan. A pro masové akce pod širým nebem je ideální nedávno opravený Lochotínský amfiteátr, který dnes večer zažije první „Noc s operou“.

Vedle těchto větších kolegů se trochu ztrácí skromné, ale kouzelné Komunitní centrum Zastávka. Vzniklo před rokem v nádražní budově nad Zimním stadionem, kde se po zdařilé opravě nic nedělo. Přitom se jedná o krásný objekt s lahodnými detaily: za zmínku stojí třeba původní dlažba, dveře, kliky nebo nádherné nádražní hodiny. U nástupiště je travnatý prostor ideální pro odpočinek a hry.

Všimly si toho akční ženy a dívky a postupně začaly nádraží zabydlovat menšími akcemi. Zkouší pořádat různé semináře: jak vyrobit a svázat autorskou knihu nebo rodinné album, roste obliba kurzů vaření zajímavých bezmasých jídel a výtvarných dílen. Na programu bývají autorská čtení, malé koncerty a divadelní představení. Na peróně obletují děti velkou lokomotivu na hraní, uvnitř si mohou vášniví čtenáři přijít vybrat knihu a jinou, kterou už nechtějí, naopak přinést.

Dámy vaří kávu, pečou slané i sladké koláče a vyrábí zajímavé drobnosti. A vymýšlí programy. V neděli 27. června jede v 11 dopoledne vlak a s ním výletníci, kteří se chtějí naučit rozeznávat a sbírat na louce bylinky, jede se na Malechovskou hůrku. Od příštího týdne bude po celé léto Zastávka otevřena pro veřejnost od 12 do 18 hodin a pak při akcích, jako bude třeba večerní čtení 9. července, nebo 11. července společné ranní cvičení a pak zdravá snídaně. Přijít může kdokoli.

Půvab místa významně umocňuje péče, jakou dámy Zastávce věnují. Všude je patrná ženská ruka: v objektu i v jeho okolí je čisto a útulno. Ti, kdo hledají prostor pro pořádání vlastní akce, mají dveře dokořán. Vstřícnost, energie, nápady a volný čas, které ženy do Zastávky investují, budí úctu. Míst pro sousedská setkávání je třeba jako soli. Pokud sbíráte odvahu a chtěli byste ve svém okolí vytvořit podobné zázemí, můžete přijít na Zastávku pro inspiraci. Varování: bývá to láska na první pohled!

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.