Pidizahrádka, když nemáte prostor

20. červen 2016

Oficiální název je čtverečková zahrádka. Na malém prostoru pěstujeme více druhů rostlin.

Vyvýšený záhon rozdělený na čtverce

Jedná se o 35 let starý nápad Mela Bartholomewa, který se ujal nejdřív v USA a úspěšně se šíří do světa. Na první pohled čtverečková zahrádka připomíná položenou skříň nebo polici se spoustou přihrádek, ve kterých roste zelenina, příp. další rostliny. Ve skutečnosti jde o vyvýšený záhon nebo truhlík naplněný zeminou a rozdělení na čtverce je pouze na povrchu mřížkou z latěk.

Pozitiva čtverečkové zahrádky

Výhodou čtverečkové zahrádky je úspora místa - velký výběr rostlin tak lze totiž pěstovat na jediném záhonu. Taková zahrádka je přehledná a hodí se i pro úplné začátečníky, včetně dětí, pro které bude dobrým zdrojem zábavy i sbírání prvních zahradnických zkušeností.

Zelenina, bylinky i květiny ve čtvercích

Jak název napovídá, rostliny se v tomto případě nesejí a nesázejí do řádků, pěstují se ve čtvercích 30 x 30 cm. Rozdělují se podle velikosti na XS až XL, do 1 čtverce se vejde 16 mrkví nebo ředkviček, 4 listové saláty nebo 1 kapusta. Dýně a cuketa zaberou každá celkem 4 čtverce. Do čtverečkové zahrádky se ale hodí i bylinky a květiny, nejenom zelenina.

Založení čtverečkové zahrádky

Nejnáročnější je výroba samotného záhonu. Lem z prken by měl být asi 15 cm vysoký. Aby nevysychala a nehnila, je dobré prkna obalit igelitovou fólií. Od celkové velikosti záhonu se odvíjí počet čtverců, všechny by měly být dobře přístupné a člověk by se v nich měl snadno zorientovat.

Výživný a prodyšný substrát

Protože rostliny pěstujeme na malých sponech, je důležité zajistit jim výživný a prodyšný substrát. Doporučuje se smíchat ve stejném poměru rašelinu, perlit a zahradní kompost.

Pěstování ve čtverečkové zahrádce

Při setí nebo výsadbě rostlin mějme na paměti, že vyšší by neměly zastiňovat ty nižší. Pro pěstování např. brambor můžeme použít nástavec, který vyvýšený záhon nebo truhlík prohloubí. Po sklizni do čtverce doplníme výživný substrát a osadíme ho další rostlinou.

Čtverečková zahrádka v První plzeňské komunitní zahradě
Spustit audio