Pikantní kotlety na zázvoru
podle Iva Růžičky z plzeňského Švejk restaurantu
Suroviny:
4 plátky vepřové pečeně
1 šálek sojové omáčky
1 šálek bílého vína
1 cibule
1 lžíce sušeného zázvoru (čerstvý)
3 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
rýže, lněné semínko
Postup:
Ze sojové omáčky, bílého vína, nahrubo posekané cibule, zázvoru, oleje a pokrájeného česneku připravíme marinádu. Do marinády naložíme naklepané plátky masa a necháme nejlépe do druhého dne v lednici proležet. Druhý den masovou směs opečeme na pánvi jako minutku.
Vhodná příloha rýže ochucená lněným semínkem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.