Pikantní znojemská omáčka
podle paní Hanky z Chebu
Suroviny :
900g hovězího masa (přední)
100g vysočiny
2 větší cibule
100g kyselých okurek
olej
hladká mouka na zahuštění
mletý kmín
lžička cukru krystal
sůl, pepř, podravka
2 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce kečupu
Postup:
Na oleji dozlatova osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme pokrájené maso, orestujeme, přidáme nakrájenou vysočinu, na kostky nakrájené okurky, přisypeme sůl, pepř, kmín a lehce orestujeme. Přidáme kečup, hořčici a podlijeme horkou vodou. Za stálého míchání a podlévání dusíme asi 2 hodiny. Když je maso měkké, omáčku dolijeme horkou vodou a zahustíme moukou rozmíchanou ve studené vodě a povaříme asi 20 minut.
Nakonec přidáme 2 lžíce nálevu z okurek, trochu podravky a malou lžičku cukru krystal.
Příloha: knedlík, rýže
Knedlík podle paní Hanky:
Do mísy dáme brambory nastrouhané najemno, rohlíky pokrájené na kostičky, přidáme vejce, uděláme těsto. Z těsta tvoříme kuličky, které obalíme v mouce a vaříme ve vodě.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka