Plněné papriky pečené

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Je doba paprik, které se dají v současné době koupit za přijatelnou cenu. Využijme toho a připravme si papriky jinak než v leču nebo plněné v rajské omáčce. Pro ještě lepší a pikantnější chuť vybereme papriky, které trochu pálí, nebo přidáme k plněným paprikám feferonku.

Suroviny:

6 čerstvých paprik
1 cibule
2 lžíce sádla nebo oleje
1 středně velká cibule
1 polévková lžíce sádla
100 g nastrouhaného tvrdého sýra
petrželka

na náplň:

500 g mletého masa ( ½ hovězí, ½ vepřové)
100 g vařené rýže nebo pohanky
1 lžíce plnotučné hořčice
1 vejce
špetka cukru
mletý pepř
sůl

Postup:

Vydlabané, omyté a osušené papriky naplníme masovou směsí, připravenou důkladným promícháním mletého masa, vařené rýže nebo pohanky, vejce, hořčice, pepře, cukru a soli. V kastrole rozpálíme tuk a zpěníme na něm na plátky nakrájenou cibuli. Do tohoto základu vložíme naplněné papriky, mírně podlijeme vodou a podusíme zhruba 20 minut. Potom nádobu s paprikami vložíme do středně vyhřáté trouby a bez pokličky zapékáme asi 20 minut. Před dokončením posypeme pokrm nastrouhaným sýrem a ještě chvíli zapečeme. Upečené papriky zdobíme petrželkou. Příloha: vařené nebo pečené brambory, chléb, saláty z čerstvé zeleniny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň