Plnicí stanice na zemní plyn byla otevřena v Karlových Varech

2. květen 2007

První plnicí stanici na zemní plyn v Karlovarském kraji otevřela společnost Západočeská plynárenská v areálu Dopravního podniku v Karlových Varech. Ten bude stanici využívat především pro pohon svých autobusů na zemní plyn, ale k dispozici bude i pro veřejnost. Náklady na vybudování stanice, která má kapacitu až 5000 metrů krychlových denně, představovaly zhruba 11,5 milionu korun.

Karlovarská plnicí stanice pro provoz autobusů Dopravního podniku dostačuje. Vzhledem ke stavebnicové konstrukci stanice ji lze dále rozšiřovat podle toho, jak se bude zvětšovat vozový park. Karlovy Vary by měly mít do roku 2010 k dispozici 16 autobusů Irisbus. První dva už tento týden vyjely na linky v lázeňském městě, další dva je budou následovat v příštích dnech.

Pro přechod na zemní plyn se karlovarský Dopravní podnik rozhodl především kvůli snížení zátěže životního prostředí v lázeňské části města. Zejména tam by se měly autobusy poháněné zemním plynem objevovat. Výhodou stlačeného zemního plynu je také jeho cena, která je například ve srovnání s benzinem poloviční.

Západočeská plynárenská svou první stanici na stlačený zemní plyn otevřela počátkem roku 2002 v Plzni. Stejně jako nová stanice v Karlových Varech je zařazena do vytvářené páteřní sítě plnicích stanic skupiny RWE v České republice. V Česku je nyní provozováno 16 veřejných plnicích stanic na zemní plyn. Do konce letošního roku jich má být kolem 20 a do roku 2020 až 400. Odhaduje se, že by do tohoto termínu mohlo jezdit v ČR 350.000 až 450.000 vozidel poháněných tímto druhem paliva.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio