Plzeňská madona poprvé po 76 letech opustila katedrálu sv. Bartoloměje

Poprvé od konce druhé světové války není v katedrále sv. Bartoloměje vzácná Plzeňská madona. O víkendu byla dočasně přemístěna do galerie Masné krámy, kde bude zanedlouho součástí velké výstavy madon.

Originál vzácné sochy Plzeňské madony a jeden ze symbolů Plzně v uplynulém roce opravovali přímo v katedrále restaurátoři. „Madona je očištěná a krásná, nejkrásnější je výraz očí, tváře a rtů Matky Boží. Když jsem u ní stál, běhal mi mráz po zádech,“ zmínil biskup Tomáš Holub.

125 a půl centimetru vysoká a 127 kilogramů těžká socha z huti Petra Parléře vyrobená z pražské opuky zamířila do galerie Masné krámy. Na převoz madony dohlížela také policie. „Postupovali jsme zcela standardně tak, jak se to děje, když se zapůjčují umělecká díla obrovských hodnot. Madona je pojištěná v řádech milionů, ale všichni jsme si vědomi, že ta cena není odpovídající,“ uvedl Tomáš Holub. Madona je pouze jedna a není možné ji nahradit.

Převoz madony do galerie trval jen pár minut

Díky Plzeňské madoně bude velká výstava madon ve výstavní síni Masné krámy kompletní. „Je to jedno z nejvýznamnějších děl, které se na území České republiky nachází,“ uvedl kurátor sbírek a výstav v Západočeské galerii Petr Jindra. Plzeňská madona je špičkovým dílem pozdně gotické tvorby poslední třetiny 14. století v Evropě.

Madona bude zatím zahalena. Návštěvníci si ji v galerii budou moci prohlédnout jen od 20. do 29. května. Poté se Plzeňská madona opět vrátí zpět, aby 2. června při slavnostním znovuotevření opravené katedrály, mohla být na svém místě na hlavním oltáři.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související