Polévka z pečené mrkve

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle šéfkuchaře Petra Baumruka ze Starobolevecké hospůdky v Plzni.

Suroviny na 4 porce:

  • 1 kg mrkve
  • 3 cibule
  • 1 lžíce drceného kmínu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1,5 litru zeleninového vývaru
  • 250 g 30% smetany 

Postup:

Předehřejeme troubu na 180° C. Na plech s pečícím papírem položíme očištěnou a na kostky nakrájenou mrkev a cibuli. Osolíme, opepříme a okmínujeme, pokapeme olejem. Pečeme asi 30 minut do měkka.

Zeleninu potom přesuneme do hrnce, zalijeme vývarem a smetanou. Rozmixujeme a provaříme (ne moc dlouho). Můžeme ještě dosolit a dopepřit.

Můžeme doplnit petrželkovým nokem nebo bylinkovým knedlíčkem.

autor: šéfkuchař