Polymerová hmota vás chytí a už nepustí

Mnozí ji mají za lepší modelínu pro děti, ale to se pletou. Z polymerové hmoty se totiž dají vytvořit i hodnotná umělecká díla.

Polymerová hmota je plast, PVC - polyvinylchlorid. Ten je změkčován, dobarvován, někdy se do něj přidávají i třpytky. Výsledkem je hmota podobná modelíně, kterou ale svými vlastnostmi ve všech směrech překonává.

Co a jak se z ní dá vyrobit?


O autorce Lucy Štruncové:
Ve svých 11 letech objevila polymerovou hmotu, v 15 se svým tátou založila vlastní firmu na výrobu nástrojů k práci s polymery, v 18 pak LC atelier pro veřejnost v DEPO2015 v Plzni. Studuje umění, pořádá workshopy, píše blog a tvoří kreativní návody. Inspiraci od ní můžete čerpat na www.lucystruncova.com

Umělci po celém světě z polymerové hmoty tvoří originální umělecká díla - od šperků, krabiček, přes dekorace, obrazy, až po zdobení nábytku i zdí. „Polymer je tvárný, z barev si můžete namíchat vlastní paletu a potom skládat, krájet, válet,“ libuje si Lucy Štruncová, pro polymerové hmoty nadšená provozovatelka LC atelieru v Plzni.

V konečné podobě výrobek zafixuje upečení v elektrické troubě, během něj hmota ztvrdne, přičemž si zachovává barvu i vzor. Kombinovat lze se vším, co danou teplotu pečení vydrží.

Návod na pruhovaný vzor z polymerové hmoty

Jednou ze základních a nejjednodušších technik práce s polymerovou hmotou je skládání proužkovaného vzoru. Vypadá efektně a dá se kombinovat s dalšími technikami.

Pomůcky a materiál:

alespoň 2 barvy polymerové hmoty
váleček
řezák

Práci si můžeme usnadnit díky strojkům nebo pomůckám vyvinutým speciálně na polymerové hmoty. Dobře nám poslouží i strojek na těstoviny – hmotu za nás propracuje a vyválí plát polymeru na stejnou tloušťku po celé délce.

Postup:

1) Obě barvy polymerové hmoty propracujeme buď pomocí válečku, nebo strojku. Vyválíme z nich stejně tlusté plátky.
2) Z obou plátků vyřízneme stejně velké obdélníky a položíme je na sebe.
3) Navrstvené plátky projedeme strojkem na tenčí nastavení anebo vyválíme válečkem.
4) Vyválený plát nakrájíme na 3 stejné části.
5) Části navrstvíme na sebe, spojíme a pruhovaný vzor je na světě.
6) Vymodelujeme finální výrobek, upečeme.

Tvořit můžeme i zajímavější kombinace s dalšími barvami, nebo také barevnými přechody.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Lucy Štruncová
Spustit audio