Pondělní kulturní tipy

5. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Dětskou operu „Brundibár", hudební symbol holocaustu, má dnes na programu Velké divadlo v Plzni. Nastudovaly ji soubory působící při hudebních školách v Plzni a Regensburgu. Komorní dílo pojednává o vítězství dětí a zvířátek nad zlým flašinetářem, v roce 1938 je zkomponoval židovský skladatel Hans Krása na text Adolfa Hoffmeistera. Představení v plzeňském Velkém divadle se uskuteční od 19 hodin.

„Ostře sledované vlaky", jedno ze stěžejních děl Bohumila Hrabala, uvádí Divadlo Alfa v Plzni. Připomíná jím letošní 100. výročí narození významného českého spisovatele. Inscenace, jejíž režie se ujal hostující Jakub Vašíček, je určena divákům od 14 let. V plzeňském Divadle Alfa budete vítáni v 19 hodin.

Co všechno musí podstoupit prostá žena, aby dostala k oltáři zhýralého boháče a pro své syny zabezpečila rodinu. Návod, jak na to, nabídne slavná italská komedie Filumena Marturano od 19:30 v Městském divadle v Karlových Varech. V ideálně namíchaném dění se střídají humorné scény s dramatickými. V hlavních rolích se představí Simona Stašová a Svatopluk Skopal.

Na „Dobře placenou procházku“ jste zváni do Městského divadla v Mariánských Lázních. Legendární semaforskou jazzovou operu za doprovodu živé kapely nastudovalo Západočeské divadlo v Chebu a mariánskolázeňskému publiku ji nabídne v 19:30

Vzhůru nohama svého času obrátil svět módy návrhář Yves Saint Laurent. Jeho zfilmovaný příběh dnes v 18:30 promítá plzeňské kino Beseda.

Na „Antidiskotéku Jiřího Černého" láká Divadlo Dialog v Plzni. S novinkami ze světa hudby vás tam uznávaný hudební kritik a publicista seznámí v 19 hodin 30 minut.

Krásy Aljašky vám na přednášce v Kině Sušice přiblíží cestovatelka Magda Radostová. Do nedotčené, masovou turistikou nezničené krajiny, které si stále žije vlastním životem, vás zavede v 18 hodin. V Galerii Sirkus, v 1. patře kina, si pak můžete prohlédnout před týdnem zahájenou výstavu „Magická krajina", na které své umění prezentuje výtvarná skupina K4. Výstava potrvá do 25. května.

Novou výstavu „Jedna + Jeden" z textilní dílny Radky a Vlastimila Vodákových můžete navštívit ve Vlastivědném muzeu Dr. Hostaše v Klatovech. Najdete ji tam do 1. června. Muzeum má otevřeno od pondělí do pátku mezi 9. a 17. hodinou vyjma hodinové polední pauzy.

Letohrádek v Ostrov u Karlových Varů nabízí milovníkům výtvarného umění hned tři nové výstavy. Expozice "Svatopluk Klimeš - Propalované kresby, akce a instalace představuje práce průkopníka používání alternativních výrazových prostředků v malbě, kresbě i fotografii. Druhou výstavou jsou obrazy a akvarely Jana Knapa a třetím vystavujícím autorem je Stanislav Kožený a jeho fotografie osobností Karlovarska. Všechny expozice bude možné navštívit do 15. června.

To Galerie výtvarného umění v Chebu připravila další výstavu z depozitáře.Tentokrát představuje práce Emila Fily a v rámci cyklu Opus magnum představuje obraz Námořník - výtvarníka Karla Černého z roku 1949. Obraz pochází z legendární sbírky Jaroslava Borovičky.

Spustit audio