Při léčbě zánětu uší u koček a psů není vždy nutné nasazovat antibiotika

11. březen 2022

Veterinář Radek Protiva zdůrazňuje, že je třeba zjistit, proč zánět v uchu vznikl. Proto by nemocné zvíře měl vyšetřit zvěrolékař.

Když v uchu psa zůstane po koupání voda, mohou se tam pomnožit bakterie. Důvodem zánětu ucha zvířete ale může být např. i vniknutí cizího tělesa nebo alergie. Aby léčba přinesla žádoucí efekt, musí být cílená. Jak zánětu uší u koček a psů předcházet? Odpovídá MVDr. Radek Protiva.

Pokud jste ještě neořezali révu vinnou, je nejvyšší čas to udělat. Jak připomíná Josef Vačkář, instruktor Českého zahrádkářského svazu, není na co čekat. Jestli chcete konkrétní rady k pěstování révy vinné, kontaktujte spolek Vinaři Plzeňska.

Černý kořen, jinak také hadí mord, pochází ze Středomoří, kde je oblíbenou zeleninou. Daří se mu také u nás a mnozí už ho zařadili do svého jídelníčku. Jaké potřebuje podmínky, aby dobře rostl? Jak a kdy ho sklízet? Má léčivé účinky? O tom mluví bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

„Už to raší, už to začíná, ale zatím je to spíš jako hledat houby,“ říká o sbírání prvních jarních bylinek autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková. Po kterých bylinkách se poohlížet a jak je využít v kuchyni?

Zveme např. na výstavu reborn panenek a retro kočárků do 28. 4. v Městské knihovně v Nejdku, na výstavu Od Velikonoc k poutím od 15. 3. do 22. 5. v Městském muzeu Zbiroh, na Den otevřených dveří Vodárny Plzeň 19. 3. a na minifestival To nejlepší z Mezinárodního festivalu outdoorových filmů 19. a 26. 3. ve Spáleném Poříčí.

Předvelikonoční období je výzvou pro všechny s tvořivou myslí a šikovnýma rukama. Patříte mezi ně? Pak pro vás máme návod od lektorky výtvarných technik Lenky Kohoutové na výrobu roztomilých kuřátek a zajíčků z plastových vajíček.

Každého, kdo i jenom čas od času houbaří, už určitě někdy napadlo, jak dlouho asi trvá, než vyrostlá houba uhnije. Odvíjí se to od několika faktorů, jako je počasí nebo velikost plodnic toho kterého druhu. Drobné houby mají kratší život, podle mykologa Zdeňka Hájka ale existují výjimky. Které to jsou?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio