Příbuzenský vztah - prarodiče, vnoučata

24. březen 2014

Paní Rozumovou zajímá, zda se dá nějak jazykově vyjádřit příbuzenský vztah mezi pravnoučaty (podobně jako jsou bratranci a sestřenice). Ráda by znala odpověď, aby to pravnoučatům mohla říct. Na pomoc jí přišla Helena Chýlová.

Samozřejmě se příbuzenský vztah mezi pravnoučaty dá vyjádřit stejně, jako mezi ostatními členy rodiny. Neexistuje zde tedy žádný speciální název a záleží na úhlu našeho pohledu. Dotaz je položen široce, musíme tedy široce také odpovědět. Vztah mezi členy rodiny se dá vyjádřit jednak na linii předek – potomek, tedy vzestupně či sestupně, vertikálně. Z tohoto pohledu vychází pojmenování pravnuk a pravnučka, pravnouče, předpona pra- zde vyjadřuje právě další generaci po vnukovi či vnučce. Předpona pra- může označovat nejen vertikální příbuznost, ale i vzdálenější příbuzné, např. pratchán, prasestřenice, prastrýc.

Druhý pohled je logicky horizontální, tedy označení příbuzných ve stejné vodorovné linii.

Ano, a předpokládám, že právě na to se posluchačka ptala. Pro pravnoučata se pak užívá v rámci jedné rodiny stejné označení jako pro ostatní členy rodiny v témže vztahu, mohou tedy vstupovat do vztahů sourozeneckých: bratr a sestra, nebo příbuzenských: sestřenice, bratranec nebo synovec a neteř a samozřejmě do vztahů vzniklých sňatkem.

Dovolte mi několik poznámek jazykových. Starší pojmenování rodinných příslušníků bylo bohatší. Bratranec byl dříve označován jako strýčenec, původně syn otcova bratra, sestřenice jak strýčena, byla-li dcerou otcova bratra. Šlo-li o děti otcovy sestry, užívaly se názvy ujčenec a ujčena. Z pojmenování členů rodiny je pravděpodobně nejmladší neteř, která vznikla v době národní obrození jako slovo uměle vytvořené Václavem Hankou v podobě neti.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová
Spustit audio