Příslovce a jejich stupňování

23. listopad 2010

Dnes si budeme v jazykovém koutku povídat o tom, jak se stupňují příslovce. Jak vůbec příslovce poznáme?

Příslovce nejčastěji vyjadřují okolnosti děje či stavu vzniklého činností, ale také třeba míru vlastnosti ap. Příbuzná mohou být se zájmeny nebo s přídavnými jmény. Vznikat mohou i jinými způsoby, ale nás budou dnes zajímat příslovce vzniklá z přídavných jmen, protože právě tyto příslovce stupňujeme.

Jakým způsobem se tedy příslovce tvoří?

Od přídavných jmen se nejčastěji tvoří přidáním přípony -ě či -e (např. věrně, dobře), dále přidáním přípony -o (např. vysoko, blízko), nebo přidáním přípony -y (např. česky, hezky). Pokud přídavné jméno, z něhož příslovce vzniklo, obsahovalo hláskovou skupinu -mn- (např. rozumný, skromný), pak musí být tato skupina zachována i ve vzniklém příslovci (proto máme rozumně, skromně psáno s mně).
Od některých přídavných jmen vznikla příslovce se zakončením na –o; a současně i se zakončením na –e (např. hluboko, hluboce). Velice často bývá mezi těmito variantami významový rozdíl: např. vyskytuje se hluboko pod zemí, ale hluboce se ho to dotklo.

Jak probíhá stupňování těchto příslovcí?
Druhý stupeň se nejčastěji tvoří přidáním přípony –eji či –ěji, a to především u příslovcí, které vznikly v novější době (např. kvalitněji, aktivněji). U starých příslovcí jsou obvyklejší tvary zakončené na –e či –ě (např. blíže, výše, dále).
Máme i příslovce, která tvoří druhý stupeň oběma způsoby, např. úže – úžeji, snáze – snáz – i snadněji.
Měli bychom si pamatovat, že při tvoření druhého stupně se odsouvají přípony -ko, -ce, -oko, -oce, např. daleko – dále, široko – šíře. V některých případech se odsouvají rovněž přípony –no, -ně (např. snadno – snáze).
Existuje také nepravidelné tvoření, kdy se druhý stupeň tvoří od jiného slovního základu: dobře – lépe, zle – hůře, málo – méně, mnoho – více, dlouho – déle.

Vypadá to, že přidávání přípon je jediný způsob, jak příslovce stupňovat.

Ještě můžeme využít opisného způsobu, kdy přidáváme různé pomocné výrazy, např. více hluboko, méně dobře. A pak lze využít ještě různých slovotvorných prostředků, zejména předpon pře- nebo pra-, např. překrásně, pradávno.

autoři: Stanislav Jurík , Jaroslava Nováková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.