Recept pro děti: Když nevíte co by…
„Mám málo času a nevím honem, co k večeři“. Možná, že si občas i vaše maminka takhle nějak posteskne. Můžete jí poradit a nabídnout, že večeři sami připravíte.Tento recept není složitý, určitě se vám povede!
- 1 chlebíčkovou veku nebo celozrnnou bagetu
- rostlinný tuk pro studenou kuchyni nebo máslo
- 2 větší mrkve
- ½ středně velkého celeru
- 1 středně velká cibule
- 3 hodně plné polévkové lžíce zakysané smetany
- 3 hodně plné polévkové lžíce bílého jogurtu
- 1 kávovou lžičku moučkového cukru
- 1 dobře omytý citrón
- ½ kávové lžičky soli
- petrželku
Nejdříve oloupejte mrkev a celer, opláchněte a osušte papírovou utěrkou.
Na jemném struhadle vše nastrouhejte do mísy.
Přidejte najemno nakrájenou oloupanou cibuli, zakysanou smetanu, bílý jogurt, sůl, cukr a šťávu z půlky citrónu.
Všechno důkladně promíchejte a dejte na chvilku do chladničky.
Zatím nakrájejte večku na tenké plátky a každý lehce potřete rostlinným tukem, nebo změklým máslem.
Když máte všechny plátky večky namazané, každý potřete připravenou pomazánkou.
Na tenké plátky nakrájejte zbylý citrón, překrojte je na polovinu a každý chlebíček s pomazánkou citrónovým půlměsíčkem ozdobte.
Úplně na závěr chlebíčky vylepšete kouskem petrželové natě.
Není zbabělé, když si netroufnete nastrouhat mrkev, nakrájet veku nebo udělat jinou práci. Klidně požádejte někoho staršího, rádi vám pomohou. Důležité je, abyste pracovali bezpečně, a věřte, že se postupně všechno naučíte.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.