Recept z rubriky Poradíme vám: bezinkové víno

Poradíme vám

podle nutriční specialistky paní Jaroslavy Kreuzbergové.

Suroviny:

  • 2 l bezinek (bez stopek)
  • 4 l vody
  • 5 zrnek pepře
  • 5 zrnek nového koření
  • 3 hřebíčky
  • 2 kg cukru
  • 5dkg droždí

Postup:

Bezové plody opláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme pepř a nové koření, přilijeme vodu a dáme na 30 minut vařit. Necháme zchladnout a po vychladnutí bezinky dobře vymačkáme a přecedíme přes plátýnko. Do šťávy, kterou získáme, přidáme cukr a opět vaříme po dobu 10 minut. Roztok necháme zchladnout, přidáme droždí, zamícháme a necháme 24 hodin stát. Po této době jej dobře promícháme a necháme opět 24 hodin stát. Scedíme do 5 litrových lahví, převážeme celofánem a necháme stát v teple, až do Vánoc. Na Vánoce stočíme do litrových lahví a konzumujeme.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.