Roláda Pavlova. Nadýchaná a lehká

Moučník má jméno po ruské primabalerině Anně Matjejevně Pavlově. Původně se dělal pouze dort, v oblibě jsou ale také mini dortíky a svoji přízeň si jistě získá i roláda.

Ingredience
  • 4 bílky
  • 375 g krystalového cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • jahody, maliny, borůvky, kiwi,…

Z bílků se solí ušleháme tuhý, ale měkký sníh, do kterého postupně zašleháváme krystalový a vanilkový cukr, ocet a kukuřičný škrob. Na pečící papír stěrkou rovnoměrně rozestřeme bílkovou hmotu a pečeme ve středně vyhřáté troubě při 150°C 20 – 25 minut. Pak troubu vypneme a korpus necháme v troubě ješt chvíli vydýchat.

Mezi tím si připravíme si nový pečící papír, který pocukrujeme a opatrně na něj překlopíme upečený korpus.

Šlehačku ušleháme do tuha a potřeme jí upečený vychladlý korpus. Poklademe zvoleným ovocem a zarolujeme. Povrch rolády ozdobíme podle své fantazie.

Poznámka: Šlehačku můžeme přisladit, ale podle mého to není nutné, korpus je sladký dost.

Kde se bělostný moučník, který svou chutí navozuje pocit lehkosti a vzdušnosti, připravil úplně poprvé, není známo. O původ receptu se dodnes Austrálie pře s Novým Zélandem. Obě země totiž nadýchaný dezert považují za poklad své národní gastronomie.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko