Rozhledna, pod kterou se tančilo

Rozhledna Chlum na stejnojmenném plzeňském vrchu se nachází v městské části Plzeň-Doubravka a dá se říci, že ji zná snad každý Plzeňan. Věděli jste ale, že v dřívějších dobách se pod ní například tančilo? Byl zde totiž umístěn venkovní taneční parket.

Zděná rozhledna se rozprostírá v nadmořské výšce 416 metrů nad mořem, měří celkem 24,8 metrů, a abyste se dostali na její vrchol, respektive na vyhlídkovou plošinu, musíte zdolat 121 schodů.

Rozhledna byla stavěna nadvakrát. Roku 1926 zde byla postavena pouze chata, pojmenovaná po tehdejším starostovi Luďku Pikovi, a rozhledna zhruba do třetinové výšky. O několik let později, přesně v roce 1929, se rozhledna dočkala svého dostavění do plné výšky. Krátce po dokončení byl na rozhledně umístěn světelný maják, který tehdy sloužil rozvíjející se letecké dopravě. Díky němu byla na vrchol Chlumu zavedena elektřina a zbudována silnice.

Maturitní plesy i svatby

Největší prosperity se místu paradoxně dostalo během druhé světové války. Tehdejší majitel pan Krbec zaměstnával několik číšníků, kteří se museli velmi ohánět, aby stihli obsloužit všechny hosty. K oblibě místa přispěla i výstavba sáňkařské dráhy a dvou skokanských můstků, které zde stály až do roku 1951.

„Mnozí ze starších spoluobčanů si vzpomenou, že se sem chodilo na bály, maturitní plesy, různé oslavy, svatby, byl zde i venkovní taneční parket a v hospodě se velmi dobře vařilo,“ uvedl Václav Svoboda, místopředseda Klubu českých turistů, odbor Bolevec Plzeň.

Po válce byla rozhledna pronajímána a střídali se zde majitelé. Mezi ně jednu dobu patřily například Potraviny, či Bukovská papírna. Roku 1968 rozhlednu obsadili ruští vojáci. V roce 1996 koupil pozemek soukromý majitel, který nechal bez povolení odstranit Pikovu chatu s plánem vystavět na místě hotelový komplex. Projekt byl ale zamítnut a nemovitost byla posléze prodána.

Nadějné vyhlídky

Od listopadu 2001 se rozhledna stala památkově chráněným objektem a od roku 2002 byla znovu o víkendech zpřístupněna. Roku 2007 se zase uzavřela, ale počátkem turistické sezóny 2010 byl její provoz opět obnoven. Provoz rozhledny v současné době zajišťuje Klub českých turistů, odbor Bolevec Plzeň.

Doufejme, že rozhledna už nikdy na delší dobu uzavřena nebude. Výhledy jsou tu totiž opravdu krásné. V současnosti zde tedy sice nestojí chata s restaurací, ale nachází se tu alespoň stánek, kde je možné se občerstvit. „Ne všichni jdou nahoru, protože dost místních lidí z Plzně ví, že je tady otevřeno, tak se tady zastaví na pivo nebo limonádu. Nahoru jdou, jen ti, kteří přijeli na výlet do Plzně,“ řekl Václav Svoboda.

Kudy tudy na Chlum

Nejsnazší přístup na rozhlednu je z konečné zastávky trolejbusu číslo 16 v Plzni na Doubravce po zelené turistické značce přibližně 1,5 km. O něco hůře schůdný terén je pak po červené turistické značce kolem současného portálu nového tunelu pod Chlumem. „Popřípadě je možné využít další cestu z Újezdu, značenou zelenou turistickou značkou, která je ale také poměrně prudká“, dodává Svoboda.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související