Salát z mladého hlávkového zelí. Hodí se k mnoha pokrmům

Saláty z čerstvé zeleniny jsou důležitou součástí naší stravy, ať už je použijeme samostaně nebo jako přílohu.

Ingredience
  • 500 g hlávkového zelí
  • 2 karotky
  • 2 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 jablko
  • dýňový nebo olivový olej
  • vinný ocet
  • špetka cukru, sůl, drcený kmín

Očištěou hlávku zelí najemno nakrájíme nebo nakrouháme, osolíme a promačkáme, aby změklo. Po chvíli přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a oloupané jablko, na plátky nakrájenou cibulku a česnek, trochu drceného kmínu, okyselíme octem a podle chuti přisladíme. Promícháme a na závěr pokapeme zvoleným olejem. Podáváme vychlazené.

Zapečený hermelín

Tento salát je výborný a vhodný třeba jako lehká večeře s pečivem nebo jako příloha k pečeným či grilovaným pokrmům.

Například příprava grilovaného hermelínu je velice jednoduchá,. Stačí ho před grilováním obalit anglickou slaninou a pak jen pečlivě a opatrně grilovat, abychom ho nespálili.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko