Sbírá, aby se vrátil do dětství

18. září 2020

Pan Václav Škréta bydlí v Kadani, je mu 39 let a má hodně sběratelských vášní, sbírá eura z různých zemí, kartičky hokejistů, obrázky z banánů a také modely autíček a motorek. Sbíral i další věci, jako například plechovky od nápojů, ale postupně zjistil, že vše schraňovat nemůže. A tak své koníčky trochu omezil.

Sbírka eur z patnácti zemí

Protože hodně cestuje, upoutalo ho, že v každé zemi mají eura jiný rub. Začal si toho pozorně všímat a každé odlišné euro si dal stranou. Postupně si je pak prohlížel a s úžasem zjistil, že některé země mají několik různých rubových stran, že tam nejsou jen osobnosti země, ale také památky, chrámy, kříže či další zajímavosti. Dnes už má eura z patnácti zemí ze třiadvaceti a věří , že se mu snad podaří sesbírat i další. Bankovky ho prý nelákají, jsou všechny stejné.

Slavný hokejista v rodině - to byl popud k další sbírce

Kartičky hokejových hráčů začal Václav Škréta sbírat se svým kamarádem. Aby je neměli stejné, rozdělili se mezi sebou sprotovní týmy. Sběratelův strýc je Vladimír Růžička, od kterého má samozřejmě podepsanou kartičku, ale získal podpisy také od Dominika Haška nebo Jaromíra Jágra, na které je hrdý.

Banánové nálepky sbíral už i otec

To je opět návrat do dětství. "Tahle sbírka je i nejstarší a přivedl mě k ní otec, který vždycky sundal nálepku z banánu, šel ven za dveře, kde byl rozvaděč a na ta plechová dvířka ji nalepil. Já vždycky šel ven, obouval si boty a na ty nálepky koukal. V práci mám takový plechový kontejner a napadlo mě, že bych také chtěl takhle ty nálepky na něj dávat," řekl s úsměvem Václav Škréta.

Do reportáže se už nevešla autíčka

Také modely autíček a motorek patří do sbírek pana Škréty. Má rád rychlost, sport a rychlá vozidla, proto i tyto modely patří k jeho oblíbeným.

autor: Martina Sihelská | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio