Speciální software by měl do budoucna omezit souběh velkých staveb v Plzni

29. květen 2019 07:20

Ve městě je aktuálně několik uzavírek a dopravních omezení, které výrazně komplikují provoz. Městská správa informačních technologií teď připravuje speciální software, aby se podobná situace neopakovala.

Software by měl umožnit všem investorům v předstihu a on-line vkládat na jedno místo své stavby s tím, že by vždy uvedli i to, jak dlouho potrvají. Pak by bylo možné jednotlivé stavby koordinovat, případně posouvat v čase a podobně. Podle mluvčí magistrátu Evy Barborkové situaci teď komplikuje třeba právě i to, že jednotlivé stavby provádějí různí investoři - Ředitelství silnic a dálnic, Plzeňský kraj nebo město. Nově by byly uloženy informace o všech připravovaných akcích přehledně a na jednom místě. Od příští stavební sezony by se souběh staveb neměl opakovat.

K největším stavbám patří jednoznačně rekonstrukce Studentské ulice. Ta by měla být kompletně hotová v dubnu příštího roku.  Aktuální uzavírka by měla skončit letos v září. Další dopravní omezení je na Rooseveltově mostě, i na něj by se měla doprava vrátit v záři. Nejméně do konce prázdnin bude uzavřená i Chrástecká ulice s mostem.

Co se týče tramvajových tratí, tak rekonstrukce ve Slovanské ulici potrvá do února. Stavět se začala i nová trať na Borská pole. Tam ale dopravní omezení teprve začnou. Kvůli přestavbě křižovatky s Klatovskou třídou se uzavřou ulice Dobřanská a Kaplířova. Uzavírka začne 3. června, potrvá rok a objízdná trasa povede přes Sukovu ulici.

Spustit audio