Společnost Člověk v tísní pomůže dětem s učením

Sokolovská pobočka společnosti Člověk v tísni zajišťuje v současné době terénní sociální práci a pracovní poradenství. Své služby se chystá rozšířit o novinku - doučováním dětí ze sociálně vyloučených skupin obyvatel. Navíc by mělo v terénních sociálních službách pracovat více lidí. Rozšíření služeb umožnila dotace Evropské unie.

Doučování dětí přímo v rodinách by mělo pomoci například dětem ze sociálně slabých rodin zvládnout školní docházku, nebo i například nástup do učebního oboru. Cílem ale je i naučit rodiče, aby se s dětmi učili a pochopili význam vzdělání pro jejich další budoucnost. Ukazuje se, že zájem ze strany klientů je, horší je to ale s dobrovolníky, kteří by měli doučování přímo v prostředí rodin zajišťovat.

Učení

Jak uvedla koordinátorka vzdělávání sokolovské pobočky Erika Drahovzalová, dobrovolníci se stále hledají. Zatím jich je pět - čtyři v Karlových Varech a jeden v Sokolově. Ideálním dobrovolníkem by samozřejmě byl plnoletý člověk, nejlépe s pedagogickým vzděláním, ale na pobočce samozřejmě uvítají třeba i středoškoláky. Hlavně se zájmem o věc.

Od října loňského roku sokolovská pobočka jednala se 119 klienty na 279 zakázkách, na kterých se obě strany dohodly. Šlo zejména o vyřizování záležitostí na úřadech, vyřizování sociálních dávek nebo problémů s bydlením. Celkem 82 procent zakázek se podařilo úspěšně splnit.

pomoc, pomocná ruka, dobrovolník,

Významná je i pomoc v oblasti pracovního poradenství. Jen od října loňského roku poradce Štefan Gabčo pracoval aktivně se 120 klienty, kteří měli skutečně o získání práce zájem. Pro 71 z nich se podařilo najít práci, 34 pak přečkalo v zaměstnání tříměsíční zkušební dobu.

Člověk v tísni má v současné době v Česku devět poboček a 110 zaměstnanců. Ročně pracuje s více 2500 klientů a poskytne přes 30.000 konzultací ročně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio