Starodávná „pucíkatá“ polévka

Starodávná „pucíkatá“ polévka podle receptu Mirky Kuntzmannové

Tato polévka je mojí vzpomínkou na dětství. Je to rychlá polévka, navíc velmi chutná, která dovede pohladit. Nejen do žaludku, ale také u srdce právě těmi vzpomínkami. Věřím, že si najde místo v jídelníčku i v dnešní době. Vždyť polévka je grunt!

Suroviny na polévku:

1 hrst sušených hřibovitých hub
1 mrkev
1/8 celeru
2 snítky dobromysli
2–3 lžíce světlé máslové jíšky
100 ml sladké smetany
sůl

Na „pucíky“:

1 vejce
1 lžíce studené vody
hladká mouka

Postup:

Houby nasypeme do hrnce, zalijeme vodou a necháme asi 30 minut nabobtnat.
Potom přilijeme vodu na celkový objem 1,5 litru a vaříme cca 20 minut.

Přidáme najemno nastrouhanou, očištěnou kořenovou zeleninu a dobromysl. Osolíme a vaříme dalších 5 minut.

Mezitím v misce rozšleháme vidličkou vejce s vodou a postupně přisypáváme mouku, až vznikne nepříliš husté těstíčko – o málo hustější než těsto na lívance.

Přes cedník nalijeme těstíčko do vroucí polévky. Když „pucíky“ vyplavou na povrch, polévku zahustíme jíškou a krátce povaříme.

Na samý závěr zalijeme smetanou, která polévku zjemní. Přivedeme k varu a dále již nevaříme.

Před podáváním odstraníme vyvařenou dobromysl.

Celková doba přípravy polévky podle tohoto receptu vám potrvá přibližně 1 hodinu, včetně doby potřebné k nabobtnání hub.