Štědrovečerní puding
Tahle „heboučká“ dobrota se u nás podávala na závěr štědrovečerní večeře v době, když jsem byla ještě malá holka. Tento zvyk jsem si osvojila a přenesla i do své domácnosti. Bez božského pudingu nebo také božského jídla, jak mu někdy říkáme, si nedovedu vánoční svátky představit.
- 2 vanilkové pudingy
- 500 ml mléka
- 500 ml šlehačky
- 80 g cukru krupice (5 polévkových lžic)
- rum nebo rumová esence
- marmeláda
- ořechy
- rozinky
- ovoce - všeho podle chuti a podle možností
- 1 balíček cukrářských piškotů
Mléko nalijeme do většího kastrolu, přidáme cukr a přivedeme k varu.
Do 250 ml šlehačky rozkvedláme pudingy. Tuto směs vlijeme za stálého míchání do vroucího mléka. Na mírném ohni povaříme 1-2 minuty, celou dobu varu mícháme, pěkně ode dna, aby se puding nepřipálil. Potom stáhneme z ohně, vmícháme rum nebo rumovou esenci a necháme vychladnout.
Aby se nevytvořil na povrchu škraloup, kastrol přiklopíme poklicí nebo překryjeme mikrotenovou fólií.
Když je puding úplně studený, opatrně do něho vmícháme dotuha ušlehanou druhou šlehačku. Ještě před tím je dobré puding dobře promíchat nebo našlehat metlou.
Do velké mísy naskládáme podle vlastní fantazie piškoty slepené marmeládou, rozinky, ořechy, zalijeme pudingem a takto pokračujte, až všechny suroviny vypotřebujete. Poslední vrstva musí být puding.
Povrch ozdobíme ovocem a v chladu necháme dobře proležet.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.