Švestková povidla

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Klevela a povidla nemohly dříve chybět v žádné rodině. Příprava povidel, ať byla z jakéhokoliv ovoce a jejich vůně patří v mé mysli k vůni domova. Ráda je připravuji a ráda u toho vzpomínám.

Suroviny:

3 kg vypeckovaných švestek

100 ml 8 % octa

300 g krystalového cukru

Postup:

Dobře vyzrálé až přezrálé švestky opereme, necháme oschnout a potom je vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme k nim ocet, zamícháme a necháme v chladu několik hodin, nejlépe přes noc, proležet.

Švestkovou směs přelijeme do pekáče a v troubě několik hodin pomalým varem povidla zahušťujeme. Občas zamícháme.

Dostatečně zahuštěná povidla poznáme podle toho, že se vařečkou vytvořená rýha nezalévá šťávou, ale zůstává.

Přidáme cukr, promícháme a necháme v troubě ještě asi 15 minut provařit. Horkými povidly plníme zahřáté sklenice, zavíčkujeme a obrácené dnem nahoru je necháme vychladnout.

Před použitím naředíme povidla rumem a promícháme, spolu s mletou skořicí.

Poznámka: Takto připravovaná povidla jsou prověřená již několika generacemi. Nejlepší jsou z přezrálých švestek.

Klevela ze švestek  podle receptu Mirky Kuntzmannové

Klevela ze švestek

Suroviny:

3 kg švestek

750 g cukru

150 ml vinného octa

1 lžička mleté skořice

5 hřebíčků

100 ml rumu

Postup:

Očištěné a vypeckované švestky nakrájíme na kousky. Promícháme je s cukrem a vinným octem a v chladu necháme 24 hodin stát.

Pak je přendáme do nádoby, přidáme koření a prudce, za občasného míchání, vaříme asi tak 1 hodinu.

Do hotové klevely vmícháme rum. Plníme do malých skleniček, které uzavřeme víčky. Sterilizujeme 20 minut při 90 °C.

Klevelou poléváme škubánky, trhanec či malé knedlíky z tvarohového nebo kynutého těsta, podáváme ji i jako přílohu k masu, výborná je také jako marináda.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň