Techmania science center

12. květen 2008
Publicistika

Už na podzim by měla být otevřena první část plánovaného Regionálního technického muzea "Techmania science center" v Plzni. Vzniku nové vzdělávací instituce si všímá v následujícím komentáři Petra Kosová.

Techmania, která by se měla stát prvním zařízením svého druhu v České republice, je jedním z nejjasnějších bodů v budoucnosti kulturní a vzdělávací sféry v Plzni a vůbec v celém regionu. A důvodů je mnoho.

Socialistické zřízení protěžovalo technické obory, čili po revoluci v roce 1989 nastal logicky hlad po oborech humanitních. A střední a vysoké školy technického zaměření začaly trpět úbytkem studentů. Odliv se projevil i v kvalitě výuky přírodních věd na všech stupních škol: v menších městech je o kvalitní učitele fyziky nebo matematiky velká nouze. Proto vznikl projekt, který si klade za cíl popularizaci vědy a technických oborů - a který by doplnil rozrůstající se nabídku humanitně orientovaných projektů. Pokud bude nová instituce skutečně moderní a interaktivní, má šanci na velký úspěch.

Logo

V regionu už jsme totiž před časem měli malou ochutnávku takového typu projektu ve Velharticích, kde se na čas zastavila na své pouti světem veleúspěšná výstava vědeckých hraček. Připravila ji Univerzita Komenského v Bratislave, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky. Tam totiž funguje už roky Schola ludus, neboli "Centrum pre podporu výchovy k vede a rozvoj celoživotného neformálneho vzdelávania". Do Velhartic proudily davy zájemců, vědecké hračky byly krásné, se všemi bylo možné manipulovat a důvtipně vysvětlovaly některé fyzikální jevy. Takže se našli i kantoři, kteří si zajeli se svoji třídou do Velhartic na praktickou výuku a libovali si, že lepší pomůcky by nikde nesehnali.

O to více se jeví slibné a promyšlené spojení Techmanie se Západočeskou univerzitou. Ta má zájem na popularizaci technických oborů a získávání nových studentů, ale vzhledem k tomu, že se její pracoviště budou společně podílet na vzniku exponátů, má spolupráce i konkrétní a hmatatelné výsledky. Je to vidět už teď: jeden ze studentů Ústavu pro umění a design je autorem hravého, vtipného a přitom jednoduchého loga Techmanie. Ústav ostatně bude pracovat i nadále na výtvarné image technického muzea.

Logo

Kromě toho se začala rekonstruovat pro Techmanii krásná tovární budova uvnitř areálu Škodových závodů, což je pojem dlouhá desetiletí spojený s Plzní a její prosperitou, takže takto zůstane zakonzervována i důležitá část paměti města. Také proto má vznik Techmanie v Plzni logiku. Takže letošní rok bude - zdá se - na poli podpory regionálních specifik více než úspěšný. Nesmíme totiž zapomenout na to, že vedle Škodovky je pro Plzeň značkou i loutkové divadlo: a moderní interaktivní muzeum loutek by se mělo veřejnosti otevřít krátce po Techmanii. Instituce spojená s dalším plzeňským symbolem, Pivovarské muzeum, už interaktivní historické programy pro školy pořádá. Čili lákavá a zábavná nabídka vzdělávacích projektů vázaných na danou lokalitu a přesto nadregionálního významu by mohla být pro příště jednou z hlavních atrakcí města. To ostatně může ukázat už příští rok.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.